6 Vaardigheidspunten

Mediastrategie in maatschappelijk kansloze strafzaken

Heeft u als advocaat altijd al willen figureren in een talkshow, maar u durfde niet of u wist niet hoe u dat moest aanpakken. Of u treedt al wel op in de media maar er kan nog wel wat aan worden geschaafd. Dan is deze cursus echt iets voor u!  

In de afgelopen jaren is de rol van de media in grote strafzaken explosief toegenomen. Denk daarbij alleen al aan de enorme hoeveelheid media-aandacht in de strafzaak tegen Michael P. de verdachte die Anne Faber zou hebben verkracht en vermoord. Tegen die achtergrond zou je kunnen spreken van twee parallelle werkelijkheden. Aan de ene kant de juridische werkelijkheid met de rol van de advocaat en zijn juridische argumentatie ten overstaan van een rechter in het strafproces. Aan de andere kant de maatschappelijke werkelijkheid van hoe de burger denkt over de strafzaak en wat de media over de zaak bericht.

Vaak weegt die maatschappelijke opinie zwaar. Het kan dus van belang zijn voor een strafzaak om die publieke opinie te beïnvloeden. De vraag is alleen hoe doe je dat? Welke media benader je en op welk moment? Wat is de boodschap van je verhaal? Hoeveel tijd krijg je voor die boodschap? Hoe kom jezelf over in de media?

Om de regie bij deze strafzaken in eigen hand te houden heeft de Academie voor de Rechtspraktijk samen met de docenten een nieuwe cursus ontwikkeld waar beide parallelle werkelijkheden elkaar treffen. Tijdens deze cursus zullen strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink (Lieftink Strafrechtadvocaat) en mediadeskundige Wouter Kurpershoek (Wouter Kurpershoek Media) ieder vanuit hun eigen achtergrond en expertise u zoveel mogelijk tools aanreiken en voorzien van tips and tricks over de te volgen mediastrategie in een strafzaak en hoe u het best de media kunt bespelen waardoor u en uw cliënt, ondanks het slechte imago van de zaak, niet reeds bij voorbaat door de samenleving zijn veroordeeld.

Bekijk hier de introductiefilm over de inhoud van de cursus.

Doelgroep

Advocaten en (bedrijfs)juristen

Samengevat

Het is een trainingsdag waarbij het ‘spel’ tussen media en advocaten inzichtelijk wordt gemaakt. Waarom vraagt de journalist wat hij vraagt en maakt hij de nieuwskeuzes die hij maakt. En aan de andere kant wordt belicht hoe een advocaat het beste het belang van zijn cliënt dient op het moment dat hij of zij in het oog zit van een mediastorm.

Doel is transparant communiceren richting de media in een klimaat waarbinnen de cliënt al lang is veroordeeld door de publieke opinie. Hoe houd je de regie over je eigen boodschap en belangrijker nog wat is die boodschap eigenlijk. Onderliggend doel blijft altijd het belang van je cliënt.

Het wordt een intensieve maar buitengewoon leerzame dag met twee cursusleiders die als geen ander weten en begrijpen wat de soms tegengestelde belangen zijn in een strafzaak met (mogelijk) veel publiciteit.
 

Wat de cursus helemaal uniek maakt is dat er zal worden geoefend aan de hand van bestaande casuïstiek vanuit een nagebootste talkshowsetting.

Sprekers

Mr. J.J. Lieftink

Mr. J.J. Lieftink

advocaat Lieftink Strafrechtadvocaten

W. Kurpershoek

W. Kurpershoek

eigenaar Wouter Kurpershoek Media

Onderwerpen

  • Regie / strategie bij “kansloze” strafzaken (keuzes maken)
  • Tijdspad
  • Communicatie (cliënt, media, rechtszaal)
  • Tools, tips and tricks, casuïstiek (fileren van een 'kansloze' strafzaak)
  • Praktisch oefenen met media aan de hand van het nabootsen van een talkshow
PE punten
6 Vaardigheidspunten
Kosten
EURO 495,00 incl. digitaal studiemateriaal, excl. BTW
Maximum aantal deelnemers:
10

Extra informatie

Voor deze unieke cursus is slechts plek voor 10 deelnemers. Bij deze verdiepende cursus wordt uw inbreng zeer op prijs gesteld. U heeft de mogelijkheid om een casus van te voren aan te leveren.

Programma:

09.30 uur – 10.00 uur:            Ontvangst en kennismaking

10.00 uur – 11.30 uur             J.J. Lieftink: omgang met media vanuit het perspectief van de advocaat.

11.30 uur – 11.45 uur             Pauze

11.45 uur – 13.15 uur             W. Kurpershoek: omgang met media vanuit het perspectief van de journalist.

13.15 uur – 14.00 uur             Lunch

14.00 uur – 15.30 uur             Oefenen aan de hand van ingebrachte casus in de Talkshow "Wouter"

15.30 uur – 15.45 uur             Pauze

15.45 uur – 17.15 uur             Nabespreking en feedback aan de hand van casuïstiek. 

website by Primosite