4 juni 2024 38 minuten

Recente ontwikkelingen evident privaatrechtelijke belemmering en het vertrouwensbeginsel in het omgevingsrecht

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RVS:2024:1840 (AbRvS 1 mei 2024) In de Afdelingsuitspraak van 1 mei 2024 werd geoordeeld dat het college niet verplicht was een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan te verlenen, ondanks gewekte gerechtvaardigde verwachtingen.

Inhoud

  • https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RVS:2024:1840 (AbRvS 1 mei 2024)
    In de Afdelingsuitspraak van 1 mei 2024 werd geoordeeld dat het college niet verplicht was een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan te verlenen, ondanks gewekte gerechtvaardigde verwachtingen. Het college moest echter wel onderzoeken of schadevergoeding op zijn plaats was vanwege de gewekte verwachtingen (de ‘derde stap’ uit de Afdelingsuitspraak van 29 mei 2019, ECLI:NL:RVS:2019:1694). De zaak betrof een omgevingsvergunning voor een dakopbouw die aanvankelijk werd geweigerd, later voor korte duur verleend, en vervolgens opnieuw geweigerd. Het college vond dat zwaarder wegende belangen, zoals het woon- en leefklimaat van omwonenden, de gerechtvaardigde verwachtingen overtroffen. Omdat de woningeigenaren door gebrekkige communicatie van het college al met de bouw waren begonnen, moest het college mogelijke schadevergoeding echter onderzoeken – iets wat het college ten onrechte had nagelaten.

  • https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RVS:2024:1712 (AbRvS 24 april 2024)
    Uit de Afdelingsuitspraak van 24 april 2024 blijkt dat het ontbreken van toestemming van de Vereniging van Eigenaren (VvE) – na vergunningverlening – niet voldoende is om te concluderen dat een bouwplan niet kan worden gerealiseerd. De huurder die om een omgevingsvergunning vraagt, wordt daarom in principe als belanghebbende beschouwd. In dit geval ging het om een geschil over een verleende omgevingsvergunning voor een verbouwing van bedrijfsruimte, waarbij de VvE na de vergunningverlening de benodigde toestemming weigerde. De rechtbank maakte een uitzondering op de hoofdregel, aangezien de huurder toestemming van de VvE nodig had en deze toestemming ontbrak. De Afdeling oordeelde echter dat, omdat de VvE de toestemming pas na de vergunningverlening weigerde en er geen andere belemmeringen waren, de huurder terecht als belanghebbende werd beschouwd.

 

Rechtsgebied(en)

Home Live On Demand Mijlpaalarresten Podcasts Blogs Zoeken