Actualiteiten ambtenarenrecht | najaar 2023 Actualiteiten migratierecht | najaar | 2023 Actualiteiten gezondheidsrecht | najaar Actualiteiten civiel jeugdrecht | najaar 2023 Bekijk alles
AvdR meets Rio de Janeiro | 27 mei-3 juni 2023 | Verdieping contract- en aansprakelijkheidsrecht

Klassikaal

Startdatum: maandag 29-05-2023 | 08:00 uur - 12:15 uur | 4 dag(en)


Na de CHINESE MUUR in China en het COLOSSEUM in Rome gaan we in mei 2023, deel 3 van de serie AVDR meest de 7 wereldwonderen, naar CRISTO REDENTOR in Rio de Janeiro.

We gaan naast het inhoudelijk juridische deel, gedoceerd door Anne Keirse en Toine de Bie veel bezichtigen. 

Wat gaan we bezichtigen:

De stranden Copacabana en Ipanema
Chrito Redentor
Sugar Loaf
Boottocht: Guanamara Bay
Jeeptoer: Corocovado-berg

De cursus

Remedies in het contractenrecht

Wie geconfronteerd wordt met de niet nakoming van zijn contractuele wederpartij staat meteen voor een belangrijke keuze: welke remedie is het meest passend bij de situatie. Moet het contract worden beëindigd of moet het worden aangepast. Welke gevolgen heeft de keuze voor een bepaalde remedie? Denk daarbij aan stelplicht en bewijslastverdeling, maar ook om de gevolgen van zo’n keuze, bijvoorbeeld de wijze van afwikkeling van de overeenkomst en de (on)mogelijkheid om schadevergoeding te verkrijgen. Aan de hand van actuele jurisprudentie worden de verschillende mogelijkheden en hun onderlinge verhouding besproken, met aandacht voor valkuilen en do’s en don’ts.

Strategisch aansprakelijkheidsrecht

In veel vermogensrechtzaken is de kans op winnen afhankelijk van strategische keuzes. De omvang van de stelplicht en bewijslast alsook van het bewijsrisico varieert naar gelang je kiest voor een vordering tot nakoming, schadevergoeding, revindicatie of verklaring voor recht. Dat geldt ook voor de keuze voor een betwisting of een verweer. Schade laat zich vaak op meerdere manieren benaderen en concretiseren met als gevolg dat verschillende leerstukken al dan niet strategisch kunnen worden ingezet.

Hoe kan de advocaat of rechtshulpverlener de zaak het beste aanvliegen of zich ertegen verweren? Welke speelruimte heeft de rechter? Welke remedies en schadeposten zijn te onderscheiden en komen wanneer voor toewijzing of vergoeding in aanmerking? Wat nu als er (nog) geen schade lijkt te zijn of de schade lastig te concretiseren en hard te maken is? Wat zijn de (on)mogelijkheden van het omgaan met causaliteitsonzekerheid of onzekerheid over het bestaan of de omvang van de schade in lopende gerechtelijke procedures? Dit zijn de vragen die deze cursus beantwoordt. Aan de hand van vele (vooral actuele) illustraties uit de jurisprudentie van hoe het niet moet, maar in de praktijk wel gebeurt en die tot jurisprudentie van de Hoge Raad hebben geleid, leert u strategisch procederen op het brede terrein van (contractueel en buitencontractueel) aansprakelijkheidsrecht. 

Programma

Zaterdag 27-05-2023
Directe lijnvlucht van Amsterdam naar Rio de Janeiro (12.45 - 19.35 uur). Transfer vanaf luchthaven naar het hotel waar we de gehele reis verblijven. Na aankomst is er een openingsdiner.

Zondag 28-05-2023
Bezoek Sugar Loaf met gondelbaan, lunch in restaurant Fronterea en 's middags een boottocht door de Guanamara Bay.

Maandag 29-05-2023
Cursus contractenrecht (08.00 – 12.15 uur) door mr. Toine de Bie, aansluitend gezamenlijke lunch. Middag vrij. Diner zelf regelen.

Dinsdag 30-05-2023
Cursus contractenrecht (08.00 – 12.15 uur) door mr. Toine de Bie, aansluitend gezamenlijke lunch. Middag vrij. Diner zelf regelen.

Woensdag 31-05-2023
Cursus Strategisch aansprakelijkheidsrecht (08.00 – 12.15 uur) door prof.mr. Anne Keirse, aansluitend gezamenlijke lunch. Middag vrij (eventueel strandvoetbal wedstrijd) Diner zelf regelen.

Donderdag 01-06-2023
Excursie Corocovado-berg (met het beroemde beeld) met Favela's per Jeep. Diner zelf regelen.

Vrijdag 02-06-2023
Cursus Strategisch aansprakelijkheidsrecht (08.00 – 12.15 uur) door prof.mr. Anne Keirse, aansluitend gezamenlijke lunch. Middag vrij. Diner zelf regelen.
Uitchecken, transfer van hotel naar luchthaven en directe vlucht terug naar Amsterdam (21:55 - 14.25 uur aankomst zaterdag 3 juni).

De reis

De reissom is inclusief:
• Vlucht, heen en terug
• Transfer van en naar het hotel
• 7 hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt in éénpersoonskamers
• 1 openingsdiner
• 6 lunches
• Genoemde excursies

Exclusief zijn:
• Overige maaltijden/drankjes
• Reis/annulering verzekering

Op de hoogte blijven

Spreker(s)

mr. Toine de Bie

senior raadsheer Gerechtshof Amsterdam docent Universiteit van Amsterdam

prof. mr. Anne Keirse

raadsheer Gerechtshof Amsterdam hoogleraar burgerlijk recht Universiteit Utrecht