Hoge Raad 9 februari 2024 Hoge Raad 15 december 2023 Gerechtshof Amsterdam 12 december 2023 Kamer voor het notariaat in het ressort Arnhem-Leeuwarden 4 december 2023 Rechtbank Gelderland 4 december 2023 Bekijk alles
ECLI:NL:RBDHA:2023:12254 Rechtbank Den Haag 15 augustus 2023

ECLI:NL:RBDHA:2023:12254

Datum: 15-08-2023

Rechtsgebiedenregister: Insolventierecht

Vindplaats: LegalFlixBestuurder van aanvrager en gerekwestreerde zelfde persoon, misbruik van bevoegdheid
Twee broers voerden samen een huisartsenpraktijk, zij waren beiden voor 50% (indirect) aandeelhouder. De praktijk is niet meer actief behalve dat de broer, die enig (indirect) bestuurder is, de gehuurde bedrijfsruimte onderverhuurt. Hij heeft er genoeg van de onderhuur steeds te moeten voorschieten. Daarom heeft hij met een andere vennootschap (waarvan hij ook bestuurder is) het faillissement van de huisartsenpraktijk aangevraagd. Aanvrager en gerekwestreerde zijn dus dezelfde persoon en de broers (en hun vennootschappen) zijn de enige schuldeisers.
Het faillissementsverzoek wordt door de rechtbank afgewezen wegens misbruik van bevoegdheid. De broer wist namelijk bij aanvraag dat de boedel leeg is en dat onderzoek naar het vermogen door een curator in dit geval zinloos is. Het verzoek is dus uitsluitend bedoeld om de onenigheid tussen de broers door een curator te laten oplossen en van de huurovereenkomst af te komen. Daarvoor is een alternatieve route beschikbaar in de vorm een turboliquidatie.

Ga naar uitspraak
Spreker(s)

mr. David Bos

advocaat en partner Kienhuis Legal

mr. Daniël de Haan

advocaat en partner Kienhuis Legal