Rechtbank Rotterdam 24 december 2021

ECLI:NL:RBROT:2021:12851

Datum: 24-12-2021

Onderwerp(en): Apple Pay

Rechtsgebiedenregister: Economisch ordeningsrecht

In deze uitspraak wordt door de voorzieningenrechter een door de ACM aan Apple opgelegde last onder dwangsom gedeeltelijk geschorst tot zes weken nadat de ACM op de bezwaren van Apple tegen de last onder dwangsom heeft beslist. Verder mag de ACM tot die tijd over het geschorste deel van de last onder dwangsom geen informatie verstrekken. In verband hiermee wordt de uitspraak van de voorzieningenrechter gedeeltelijk openbaar gemaakt door middel van een uittreksel.

De zaak gaat over de voorwaarden die Apple aan datingappaanbieders oplegt als zij in hun apps digitale content willen verkopen (zoals ‘superlikes’ en ‘boosts’). Die voorwaarden houden onder meer in dat betalingen van consumenten moeten worden gedaan aan Apple als zogenoemde commissionair van de datingappaanbieders met gebruikmaking van bepaalde software (de IAP-API) die Apple in haar besturingssysteem iOS heeft ingebouwd. De datingappaanbieders mogen geen gebruik maken van een andere betaalafwikkelmethode en mogen in hun apps ook niet verwijzen naar een andere wijze van betalen.

Wat betreft dit deel van de voorwaarden volgt de voorzieningenrechter het standpunt van de ACM dat Apple met deze voorwaarden misbruik maakt van haar economische machtspositie op de markt voor appstorediensten voor datingappaanbieders. De argumenten van Apple dat zij geen economische machtpositie zou hebben en de voorwaarden wel noodzakelijk zijn, slagen niet.

De uitspraak betekent dat Apple het moet toestaan dat datingappaanbieders voor hun datingapp die zij in de Nederlandse Store Front van de App Store aanbieden of willen aanbieden zelf een keuze kunnen maken door welke partij zij betalingen laten afwikkelen voor binnen de app verkochte digitale content en diensten en dat die datingappaanbieders voor aankopen binnen de app mogen verwijzen naar betaalsystemen buiten de app. Omdat een deel van de last wordt geschorst verlaagt de voorzieningenrechter de hoogte van de dwangsom die Apple zou moeten betalen als zij de overtreding niet tijdig beëindigt. In verband met de feestdagen heeft de voorzieningenrechter bepaald dat Apple tot 15 januari 2022 heeft om de overtreding te beëindigen zonder dwangsommen te verbeuren.

AvdR-Podcasts (1)

Spreker(s)

mr.-Martijn-van-de-Hel.jpg
mr. Martijn van de Hel

advocaat en partner Maverick Advocaten N.V.

Bekijk profiel
Roundel-1.jpg
mr. Diederik Schrijvershof

advocaat en partner Maverick Advocaten N.V.

Bekijk profiel
mr-Ramesh-Kaushik-D01-IMG_1970.jpg
mr. Ramesh Kaushik

advocaat Maverick Advocaten N.V.

Bekijk profiel