Klassikaal
Startdatum: maandag 04-03-2024 | 10:00 uur - 17:15 uur | 8 dag(en)
De Leergang Arbeidsrecht is door de VAAN erkend.
De Leergang Arbeidsrecht is uniek: in deze leergang worden de belangrijkste onderdelen van het arbeidsrecht op een hoog niveau behandeld. Naast negen klassikale bijeenkomsten volgt u zes uren webinars vanaf uw eigen werkplek. Dat geeft de mogelijkheid om naast de kernonderwerpen als het bereik van de arbeidsovereenkomst, het ontslagrecht, het medezeggenschaps- en cao-recht, álle aspecten van het arbeidsrecht (van de statutair directeur tot de zieke werknemer, van privacy-recht tot pensioenrecht) aan de orde te laten komen. De leergang bestaat uit 60 uur college. Om elkaar op informele wijze wat beter te leren kennen organiseren wij na de 1e cursusdag een kennismakingsdiner in Kasteel Waardenburg.
Als naslagwerk ontvangt u het boek 7-V Arbeidsovereenkomst uit de Asser Serie. Aansluitend aan de eerste cursusdag vindt een informeel kennismakingsdiner plaats in Kasteel Waardenburg.
We schrijven geen huiswerkopdrachten voor. Gedurende de opleiding dient u een paper te schrijven. U kiest zelf het onderwerp waarover u de paper wenst te schrijven. Het onderwerp en de inhoud van de paper wordt beoordeeld door een van de docenten. Bij een voldoende cijfer voor de paper mag u deelnemen aan het schriftelijk examen. Bij het schriftelijk examen is de vraagstelling in casusstijl. Het examen vindt plaats in Kasteel Waardenburg en duurt drie uur maximaal. Een van de docenten beoordeelt uw examenopdracht. Het schriftelijk examen bepaalt het eindcijfer, u dient hiervoor minimaal het cijfer zes te behalen.
NIEUW
Van deze leergang maakt ook deel een digitale jurisprudentiebundel met PO punten. Elke deelnemer ontvangt in zijn/of haar “mijn AVDR” deze bundel, met de PO punten. Dit is een extra service voor de deelnemers. Deze bundel is drie maanden na laatste dag van de cursus met PO punten te volgen.
Gelijke behandeling
Discriminatie komt in alle vormen en maten voor, ook op de werkvloer. In deze cursus krijg je inzicht in de verschillende vormen van ongelijke behandeling op de werkvloer. Aan bod komen onder andere: de vele wetten en regels, het verschil tussen direct en indirect onderscheid, de rechtvaardigingsgronden om onderscheid te maken en de bewijslastverdeling.
Kwalificatie arbeidsovereenkomst
De kwalificatie van de arbeidsovereenkomst houdt de gemoederen flink bezig. De opkomst van de deeleconomie en platformarbeid heeft geleid tot debatten over de juiste kwalificatie van de nieuwe arbeidsverhoudingen. Het Plaatsingsovereenkomst-arrest is in de plaats gekomen van Groen/ Schoevers en Deliveroo heeft voor nieuwe gezichtspunten gezorgd. Ondertussen is de regering bezig met een nieuwe definitie van het gezagsbegrip. Kortom, voldoende aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: hoe kwalificeer een overeenkomst als een arbeidsovereenkomst?
In dit onderdeel staan het discriminatieverbod en de gelijkebehandelingswetgeving centraal. De rol en betekenis hiervan binnen het arbeidsrecht nemen toe. Veel discriminatieklachten bij het College voor de Rechten van de Mens gaan over arbeidsrechtelijke of ambtenarenrechtelijke situaties. En als het gaat om (seksuele) intimidatie op de werkvloer is het belangrijk om te weten dat dit in het Nederlandse gelijkebehandelingsrecht geldt als een bijzondere vorm van discriminatie op grond van grond van geslacht. Aan de orde komen o.m.: de Nederlandse lappendeken aan gelijkebehandelingswetten; de reikwijdte van die wetten en de daarin opgenomen discriminatiegronden; belangrijke begrippen en kenmerken van het gelijkebehandelingsrecht en de bewijslastverdeling in het gelijkebehandelingsrecht.
Mr. dr. Jan-Peter Loof, ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, senior-docent constitutioneel recht en mensenrechten (Universiteit Leiden)
Steeds meer arbeidsovereenkomsten hebben een grensoverschrijdend element – bijvoorbeeld omdat de werkzaamheden worden verricht in het internationale transport, of omdat de werknemer in een ander land woont en de werkzaamheden deels vanuit zijn eigen woning verricht. Dit onderdeel van de leergang gaat in op de gevolgen hiervan voor het op de overeenkomst toepasselijke recht en de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in geval er een arbeidsconflict ontstaat. U krijgt een update van de beginselen van het internationale bevoegdheidsrecht en het conflictenrecht en wordt bijgepraat over de meeste recente ontwikkelingen in rechtspraak en wetgeving.
Ons onderdeel geeft een verdiepend inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van het Procesrecht in hoger beroep in arbeidszaken van een zeer ervaren raadsheer in het gerechtshof. Verder wordt ingegaan op de regels van appelprocesrecht in het algemeen nu gebleken is dat deze achtergrondkennis vaak ook voor de arbeidsrechtadvocaat een ver van mijn bed show is. De bedoeling is om handreikingen te doen om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Als plv. Voorzitter van de raad van discipline zal ik een en ander toelichten tegen de achtergrond van tuchtrecht en beroepsaansprakelijkheid.
“Overgang van onderneming” is een fenomeen dat in de arbeidsrechtpraktijk geregeld onderwerp van advisering is. Ook procedures daarover zien we met regelmaat in de jurisprudentie terug. Een zorgvuldige weging van de omstandigheden van het geval en inschatting van de juridische en financiële implicaties is cruciaal, zowel voor werkgevers als werknemers. In mijn bijdrage zal ik met de deelnemers niet alleen in gesprek gaan over het juridisch kader, de jurisprudentie en ontwikkeling daarin, maar juist ook de strategische aspecten bij advisering aan de hand van de praktijk.
Geschillen tussen werknemer en werkgever gaan vaak over ziekte en arbeidsongeschiktheid. In het arbeidsrecht is dit een belangrijk, maar ook lastig onderwerp, mede vanwege de raakvlakken met het sociaalzekerheidsrecht. De kantonrechter ziet veel van die geschillen langskomen. In deze cursus worden vanuit de blik van de kantonrechter de verschillende onderwerpen op dit gebied met u besproken. De cursus beoogt juridische inhoud te koppelen aan praktische toepassing.
Het onderdeel ‘bijzondere bedingen’ staat uitvoerig stil bij de verschillende mogelijke bedingen die de wet kent die in een arbeidsovereenkomst opgenomen kunnen worden. Gedacht kan dan onder meer worden aan het proeftijdbeding, het boetebeding, het concurrentiebeding, geheimhoudingsbeding, nevenwerkzaamheden en anti-ronselbeding en tot slot het beding tot eenzijdig wijzigen. De wet regelt ten aanzien van een aantal van die bedingen de invulling of werking ervan. Kortom, wat kan wel en wat kan niet. Door jurisprudentie wordt eveneens invulling gegeven aan bepaalde, niet wettelijk geregelde, bedingen. Dit onderdeel staat uitvoerig stil bij de laatste jurisprudentie en mogelijke toekomstige wettelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld ten aanzien van het concurrentiebeding.
Tijdens deze cursus komt het ontslag op staande voet aan de orde. Daarbij zal ik ingaan op de vereisten, de onverwijldheid mede in relatie tot het doen van onderzoek en de inzet van een recherchebureau, de dringende reden, en het bredere toetsingskader. Ook zal ingegaan worden op de kansen en (proces-)risico’s van een ontslag op staande voet. Tijdens deze cursus zal blijken hoe belangrijk een juiste ontslagbrief is, en ok hoe moeilijk het soms is de dringende reden goed te formuleren. En wat te doen bij een stapeling van redenen waarbij de druppel de emmer doet overlopen? Bij de Hoge Raad ligt nu een zaak voor waarin de onverwijldheid in zo’n situatie onderwerp is. Uiteraard komt deze vraag , net als andere actuele rechtspraak aan de orde. Kortom: een verdiepende cursus, op de praktijk gericht!