Klassikaal
Startdatum: donderdag 03-10-2024 | 10:00 uur - 17:15 uur | 8 dag(en)
Dit betreft een meerdaagse cursus en bevat meerdere cursussen/webinars. Als u op de button 'planning' klikt, vindt u hier een overzicht van de cursussen/webinars in deze bundel.
De leergang contractenrecht bestaat uit acht dagcursussen met de meest voorkomende onderwerpen die bij uitstek relevant zijn voor uw (dagelijkse) rechtspraktijk. De sprekers komen uit de rechterlijke macht en uit de praktijk zodat de leergang een grote praktische insteek heeft. De leergang contractenrecht is bedoeld voor juristen die hun kennis willen verdiepen.
NIEUW
Een digitale jurisprudentiebundel met PO punten maakt deel uit van deze leergang. Elke deelnemer ontvangt in zijn/haar "mijn AVDR" deze bundel met de bijbehorende PO punten. Dit wordt aangeboden aan de deelnemers als extra service. Deze bundel (incl. PO punten) is nog drie maanden na de laatste cursusdag te volgen.
Mijn onderdeel (privacy in contractenrecht) zal ingaan op de huidige en te verwachten ontwikkelingen in het gegevensbeschermingsrecht (waaronder privacy) die van invloed zijn op het contractenrecht. Deze ontwikkelingen worden besproken in de context van verschillende typen contracten en de daarin bestaande trends. De aandachtspunten die hierbij aan de orde zullen komen zijn onder meer:
"In het contractenrecht is het uiteindelijk ook van belang dat een schuldeiser zijn vordering verhaald kan krijgen. Dat kan met name gebeuren door als contractspartij pand- en hypotheekrechten en persoonlijke zekerheidsrechten zoals borgtocht te bedingen. In deze cursus staan de (bijzondere) bedingen centraal in de contracten die ten grondslag liggen aan de vestiging van deze zekerheidsrechten, alsmede de uitleg van dergelijke bedingen. Daarnaast wordt aan de hand van de recente rechtspraak van de Hoge Raad ingegaan op de uitoefening van pand- en hypotheekrechten en persoonlijke zekerheidsrechten, waarbij ook aandacht is voor processuele complicaties. Na afloop van deze cursus bent u weer op de hoogte van de laatste stand van zaken."
Een tekortkoming houdt in dat de schuldeiser niet krijgt waar hij recht op heeft. Dat laat een schuldeiser natuurlijk niet over zijn kant gaan. Zijn mogelijkheden zijn divers maar stellen ook eisen. Het is voor een schuldeiser niet altijd eenvoudig om zijn recht te halen. Daarover gaat dit onderdeel van de cursus. Het grote struikelblok voor de schuldeiser is zijn klachtplicht. Doet de schuldenaar met succes een beroep op schending van de klachtplicht dan blijft de schuldeiser met lege handen achter: alle remedies en verweren worden hem onthouden. De Hoge Raad heeft in de loop der jaren geprobeerd de scherpe kantjes hiervan af te slijpen. Wat kan de contractenmaker op dit terrein nog voor elkaar krijgen. Waar moet hij op letten bij het formuleren van een contractuele klachtplicht?
Is de schuldeiser door de hoepel van de klachtplicht dan komt het verweer: er is geen ingebrekestelling gestuurd! Hoe hierop te reageren? Is ook door deze hoepel gesprongen dan komen we toe aan schadevergoeding en het mogelijke verweer dat de tekortkoming niet toerekenbaar is, ontbinding etc. Welke mogelijkheden geeft de wet en wat kan hierover in het contract worden opgenomen.
In mijn onderdeel gaan we met elkaar in op de vraag wat verzuim inhoudt, voor welke remedies verzuim een voorwaarde is, wanneer verzuim niet nodig is om een bepaald rechtsgevolg te laten intreden, hoe verzuimt intreedt en – als daarvoor een ingebrekestelling noodzakelijk is – aan welke eisen een ingebrekestelling moet voldoen. Eigen inbreng uit de praktijk is van harte welkom. Ook besteden we aandacht aan het einde van verzuim. Tenslotte gaan we in op schuldeisersverzuim, de vereisten daarvoor en de gevolgen daarvan.
Technologie en contractrecht
“Er gaat geen dag voorbij zonder technologie-gerelateerd nieuws. Ransom-aanvallen en AI voeren daarbij momenteel de boventoon. Bij ransom-aanvallen speelt bijvoorbeeld de vraag over wel of niet betalen, maar ook over aansprakelijkheid. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan het geschil tussen Hof van Twente en haar leverancier Switch. Bij AI spelen meerdere aspecten, zoals de komende Europese AI Act, en in het kielzog daarvan Europese richtlijnen over AI en aansprakelijkheid. Maar ook spelen intellectuele eigendom en privacy een rol bij AI en technologie in het algemeen.
Contractenrecht en procesrechtelijke aspecten
Dit onderdeel concentreert zich op de procesrechtelijke aspecten van contractuele bedingen en de consequenties van bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek voor (o.a.) de stelplicht en de bewijslast in gerechtelijke procedures over geschillen tussen contractspartijen.
Diverse leerstukken van het contractenrecht worden besproken, steeds door de bril van het procesrecht. Voornamelijk komt dat neer op stellen en bewijzen. Ook vragen over het procederen over schadevergoeding in een contractuele context komen aan de orde. Daarnaast wordt ingegaan op het stellen en (zo nodig) bewijzen met betrekking tot specifieke onderwerpen zoals dwaling en (schending van) de klachtplicht. Diverse aspecten van het bewijsrecht (zoals het inzagerecht en het bewijsbeslag) passeren daarbij de revue.
Er is ook aandacht voor ‘do’s and don’ts’ in een procedure. Denk hierbij (bijvoorbeeld) aan de in het petitum van de dagvaarding in te stellen vorderingen in geval van een tekortkoming van een contractspartij. Of aan de procesrechtelijke consequenties van een boetebeding, een financieringsvoorbehoud of een exoneratieclausule.
Uiteraard wordt ook ingegaan op de processuele verweren die een aangesproken contractpartij kan voeren. Denk hierbij aan een beroep op verjaring, een beroep op schending van de klachtplicht, etcetera.
De docenten zullen elkaar steeds ‘grensoverschrijdend’ aanvullen en er is alle ruimte voor vragen en opmerkingen, zodat de interactie tijdens de bijeenkomst zoveel mogelijk wordt bevorderd.
Het onderdeel: contractenrecht en procesrechtelijke aspecten
Dit onderdeel concentreert zich op de procesrechtelijke aspecten van contractuele bedingen en de consequenties van bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek voor (o.a.) de stelplicht en de bewijslast in gerechtelijke procedures over geschillen tussen contractspartijen. Ook wordt aandacht besteed aan de ‘do’s and don’ts’ in een procedure. Denk bijvoorbeeld aan de in het petitum van de dagvaarding in te stellen vorderingen in geval van een tekortkoming van een contractspartij. Of aan de procesrechtelijke consequenties van een boetebeding, een financieringsvoorbehoud of een exoneratieclausule. Tevens aandacht voor de processuele verweren die een aangesproken contractpartij kan aanvoeren. Denk hierbij aan een beroep op verjaring, een beroep op schending van de klachtplicht, etcetera.