mr. Ernst Haverkamp
advocaat en senior associate DLA Piper
1. Waarom het omgevingsrecht?
Ik vind de samenloop tussen politiek/bestuur, maatschappij en private sector erg interessant. Deze samenloop en soms zelfs spanningsveld komt – zeker de laatste jaren – sterk tot uitdrukking. Dit maakt dit werkveld heel dynamisch (veel dynamischer ook dan veel mensen denken overigens) en maatschappelijk relevant. Daarnaast vind ik het leuk dat het een heel tastbaar werkveld is. Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik in mijn eigen omgeving niet een project of vraagstuk zie waar ik (indirect) bij betrokken ben geweest of over geadviseerd heb of mee bezig ben.
2. Welk mijlpaalarrest zou jij willen wijzigen?
Ik zou wellicht de maatschappelijke en politieke uitkomsten van de stikstof-uitspraak (ECLI:NL:RVS:2022:3159) graag anders zien. Dit onderwerp moet echt vooruit voor zowel de natuur, maatschappij als de economie. Een verdere impasse zal de oplossing namelijk zeker niet dichterbij brengen. Ik hoop echt dat er op dit vlak snel progressie kan worden gemaakt.
3. Wat is het belangrijkste dat advocaat-stagiairs moeten weten als ze beginnen in dit rechtsgebied?
Dat het oprecht leuk is! Het is een dynamisch rechtsgebied dat veel kansen en uitdaging biedt. De ontwikkelingen gaan nu zo snel en zijn soms zo nieuw dat je ook als starter – zeker door de invoering Omgevingswet – snel een expertise kunt ontwikkelen.
4. Wat zijn voor jou drie mijlpaal arresten?
5. Wat zou je nog willen bereiken in de komende 5 jaar?
Ik hoop dan nog steeds met net zo veel plezier bij mijn huidige kantoor te werken en wellicht hebben bezien of een promotieonderzoek – naast mijn werk als advocaat – tot de mogelijkheden behoort (en hopelijk heb ik dan wellicht al mijn eerste stappen in zo’n traject gezet). Ik heb de link tussen praktijk en wetenschap namelijk altijd erg leuk en inspirerend gevonden. Ik zou dit daarom graag verder intensiveren. Verder hoop ik vooral dat de mensen om mij heen en ikzelf gelukkig en gezond te blijven. Er is immers ook zeker meer dan alleen werk en het omgevingsrecht!
6. Waar loop jij het meeste tegenaan in jouw vakgebied?
De snelle veranderingen en soms toch wel het gebrek aan richting en sturing vanuit de overheid. Er wordt soms toch te vaak ad hoc besloten of beleid gemaakt binnen een politieke context, zonder dat er een ‘groter plan’ lijkt te zijn. Het lijkt daarbij soms ook te ontbreken aan voldoende zicht op de praktische, maatschappelijk en economische uitwerking van dergelijk beleid. Dit bemoeilijkt soms onze advisering maar – nog belangrijker – ook het uitvoeren van maatschappelijk relevante projecten.
7. Waarom moet men het webinar kijken?
Het webinar geeft een goed en actueel inzicht in en overzicht van een nieuw wettelijk verankerd instrument onder de Omgevingswet: ‘participatie’. Dit aspect is onder de Omgevingswet namelijk nieuw en nadrukkelijker aanwezig. Het is daarom goed en ook handig voor de praktijk om hier even kort en handzaam over te worden bijgepraat. Ik hoop dan ook dat de kijkers/luisteraars dit webinar informatief vinden en bruikbaar bij hun dagelijkse werkzaamheden en advisering.