← Terug gaan naar Legalflix
Hoe tikt de klok bij ontslag op staande voet wegens een samengestelde dringende reden?

Hoe tikt de klok bij ontslag op staande voet wegens een samengestelde dringende reden?


mr. Fieke Weber docent Universiteit Leiden


Hoge Raad 1 december 2023, ECLI:NL:HR:2023:1668


Bij werkgever Econocom ontstaat het vermoeden dat de werknemer (directeur) betrokken is bij onregelmatigheden. Econocom start daarop een onderzoek naar de gegrondheid van dit vermoeden. Uit dit onderzoek komen achtereenvolgens diverse feiten aan het licht die voor Econocom aanleiding vormen de directeur op staande voet te ontslaan. Deze feiten variëren van het ontvangen van ‘kick-backs’ van een consultancybedrijf van een vriend van de directeur tot het overnemen van Ajax-seizoenkaarten zonder daarvoor te betalen.

Bij de beantwoording van de vraag of een ontslag op staande voet onverwijld is gegeven moet de rechter volgens de Hoge Raad beoordelen of (i) de werkgever voldoende voortvarend onderzoek heeft verricht of laten verrichten naar de vermoede betrokkenheid bij onregelmatigheden, (ii) het onderzoek voldoende voortvarend is uitgevoerd, (iii) de werkgever zich voldoende voortvarend van de, ook tussentijdse, bevindingen uit het onderzoek op de hoogte heeft gesteld en (iv) de werkgever na kennisneming daarvan voldoende voortvarend is overgegaan tot het ontslag op staande voet. Bovendien bevestigt de Hoge Raad in deze beschikking dat de rechter bij de beoordeling van de onverwijldheidseis bij de samengestelde dringende reden dient te onderzoeken of ten aanzien van dat samenstel voldoende voortvarend is gehandeld.

De Econocom-beschikking is een belangrijke uitspraak, omdat deze waardevolle handvatten beidt voor de praktijk met betrekking tot de vraag hoe moet worden omgegaan met de onverwijldheidseis bij de samengestelde dringende reden.

Als een werkgever vermoedt dat een werknemer betrokken is bij onregelmatigheden, dan dient dit vermoeden snel te worden onderzocht. Het onderzoek moet vervolgens voortvarend worden uitgevoerd. Verder zou ik werkgevers, met deze beschikking in gedachten, aanraden enigszins terughoudend te zijn met het voortzetten van het onderzoek zodra serieuze feiten met betrekking tot de werknemer zijn vastgesteld.