Ziekenhuis aansprakelijk voor schade geleden door patiënt?

In dit arrest van de Hoge Raad is de vraag of het ziekenhuis aansprakelijk gesteld kan worden voor het plaatsen van ongeschikte borstimplantaten. Recent is veel aandacht in het nieuws besteed aan de slechte gevolgen van borstimplantaten en de schade die hiertoe tot gevolg kan hebben. In dit arrest gaat het om PIP-implantaten. De producent van deze implantaten heeft gefraudeerd door een gel te gebruiken die enkel voor industriële processen geschikt is, dit leidt tot ernstige medische klachten bij het plaatsen in een menselijk lichaam. Bij een geneeskundige behandelingsovereenkomst geldt dat de gebruikte zaken geschikt zijn, beoordeeld naar de medische inzichten ten tijde van die toepassing. Een gebruikt implantaat dient daarbij volgens heersende medische inzichten geschikt te zijn en te voldoen aan de op dat moment wettelijke normen.

In dit geval levert een PIP-implantaat een tekortkoming op, die volgens de op het moment van gebruik ervan medische inzichten ongeschikt was.Indien een tekortkoming gevolg is van ongeschiktheid van een gebruikte zaak is de schuldenaar aansprakelijk, tenzij dit gelet op de omstandigheden onredelijk zou zijn.

De Hoge Raad oordeelt in dit arrest dat de tekortkoming wegens ongeschiktheid van het PIP-implantaat door de fraude niet kan worden toegerekend aan de hulpverlener. Hierbij let de Hoge Raad op het feit dat het ging om grootschalige en ernstige fraude bij de productie.Daarnaast zal aansprakelijkheid van de hulpverlener voor de schade die patiënten door implantaten hebben leiden tot grote schadeclaims waartegen de hulpverlener zich niet volledig voor kan verzekeren. Verder was de producent van de PIP-implantaten failliet verklaard, het zou dan ook voor de hulpverlener niet mogelijk zijn om regres op de producent te nemen. Dit neemt met zich mee dat er geen aansprakelijkheid bestaat voor het ziekenhuis door de geleden schade.



Jurisprudentie

Hoge Raad 19 juni 2020, ECLI:NL:HR:2020:1090