Johanne Boelhouwer

Johanne is arbeids- en pensioenrecht advocaat bij Dentons. Na haar studie aan de Erasmus Universiteit respectievelijk Universiteit van Amsterdam trad zij in 2011 in dienst bij Stibbe. Tijdens haar advocaat-stage volgde zij de pensioenopleiding tot Certified Pension Lawyer (CPL) aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In september 2020 stapte Johanne over naar Dentons als senior associate. Onlangs werd zij partner bij het kantoor.

Heb je bewust voor een carrière in de advocatuur gekozen?
Mijn eerste baantje was bij een bakker, een familiebedrijf dat bekend stond om de overheerlijke slagroomtaarten. Daar werd ik al snel de laan uitgestuurd, omdat ik te joviaal was met de klanten en dat niet in goede aarde viel bij een van de dames uit die familie. Tijdens mijn studie ben ik toevallig het arbeidsrecht ingerold, dat had dus niets met mijn eerste werkervaring te maken, maar achteraf is het wel geinig dat ik werd ontslagen en daar nu mijn werk van heb gemaakt.

Daarna kwam ik terecht bij de Hema waar ik jarenlang met veel plezier heb gewerkt. Daar had ik een collega wiens vader griffier was bij de rechtbank Rotterdam. Ik kwam daar thuis over de vloer en tijdens het eten vertelde hij enthousiast over zijn werk. Toen ik eenmaal rechten studeerde leverde mij dat een bijbaantje op als buitengriffier bij de politierechter en meervoudige strafkamer. Een geweldige tijd, maar voor de rechterlijke macht vond ik mijzelf destijds nog te onervaren.

Een kennis van mijn vader was partner bij een advocatenkantoor. Tijdens de zomervakantie verrichtte ik daar secretariële werkzaamheden. Bij mijn afscheid raadde het gros van de advocaten daar mij sterk af om de advocatuur in te gaan, zij vonden dat er veel leukere beroepen bestaan. De kaart met dat advies heb ik zelfs nog. Zo eigenwijs als ik was - en nog steeds kan zijn!- besloot ik daarop dat zelf te willen ondervinden.

Inmiddels begrijp ik overigens wel waar die advocaten op doelden. Het is topsport, maar ik houd van het vak en mijn cliënten. Ik zou het op dit moment voor niets anders willen ruilen. Sterker nog, ik heb het onlangs tot partner geschopt en het vooruitzicht is goed.

Wat is je grootste uitdaging op dit moment?
Dat partnerschap is tegelijkertijd mijn grootste uitdaging. Ik heb een nieuwe rol en die verantwoordelijkheid voel ik. We doen mooi en divers werk voor grote partijen en dat mag veel meer gezien worden! Dat is een kwestie van tijd en een lange adem. Het lijkt mij mooi om niet alleen de zichtbaarheid van ons arbeidsrechtteam te vergroten, maar ook om een bijdrage te leveren aan het verder op de kaart zetten van ons kantoor als geheel. Dentons heeft uit de Boekel de Neréetijd sterke wortels in met name de vastgoedwereld, maar sinds de fusie in 2017 zijn zowel de omzet als het aantal mensen meer dan verdubbeld. We werken met meer dan 100 advocaten, notarissen en fiscalisten binnen alle voor cliënten relevante rechtsgebieden. Zo hebben we inmiddels al een van de grootste tax praktijken in Nederland en een sterke FinTech praktijk, maar bijvoorbeeld ook toonaangevende Banking, Energy en M&A teams.

Je hebt een gezin. Hoe is het gesteld met jouw work/life balance?
Ik woon samen met mijn zoon van 7 jaar en wil zijn jeugd van dichtbij meemaken. Er daadwerkelijk voor hem zijn en niet te veel missen. Ik breng hem bijvoorbeeld iedere ochtend zelf naar school en werk minimaal één dag in de week thuis en één dag passen mijn ouders op zodat hij speelafspraken kan maken. Heerlijk om op woensdag tijdens de lunch mee te krijgen hoe die kinderen tegen de wereld aankijken.

Daarnaast heb je als advocaat in principe een vrij beroep en dat geeft dus vrijheid. De coronacrisis heeft het naar mijn mening voor mensen met (jonge) kinderen ook eenvoudiger gemaakt. Thuiswerken is meer geaccepteerd, zowel bij collega’s als bij cliënten. Ik kan op tijd naar huis om samen te eten, collega’s gaan sporten en we vangen het werk van elkaar op indien nodig.

In mijn geval gaat de computer in drukke tijden nog wel aan ‘s avonds. Ik heb geen Netflix, waar nog wel eens verrast op wordt gereageerd. Natuurlijk werk ik ook wel eens in het weekend, vooral als er grote deals in de corporate praktijk lopen of ik ongestoord een processtuk wil schrijven. Maar dat is part of the deal, zeker bij een internationaal kantoor. Of je die keuze bewust wilt maken is een tweede. Het blijft belangrijk om ook tijd voor jezelf, je gezin en vrienden in te ruimen. Zo houd ik van muziek maken, lezen, wandelen en windsurfen. Iedere donderdagavond speel ik in een orkest. Daar maak ik bewust tijd voor, althans dat probeer ik zo veel mogelijk.

Heb je nog een leuke legal anekdote?
Ik kan moeilijk kiezen. In het arbeidsrechtvak procedeer je veel en dat levert tal van leuke anekdotes op. In mijn allereerste rechtszaak stond ik een taxichauffeur bij die op staande voet was ontslagen vanwege het uitschelden van zijn werkgever met de fraaie term ‘holmaat’.  De procedure tot wedertewerkstelling was desondanks succesvol. Hij bleef daarna maar bellen met allerlei vragen, ook voor advies dat niet juridisch van aard was. Toen ik mijn uurtarief noemde dat zou gaan gelden hield het uiteindelijk op.

Of die keer dat ik door een partner naar een faillissementszitting werd gestuurd en de wederpartij met een tas vol geld aan kwam zetten vlak voordat de zitting aanving en het dacht zo wel te kunnen regelen.

Of de zitting waarbij we een nieuw concept hadden bedacht (een enorm formaat Infographic dat amper te dragen was en waarvan het maar sterk de vraag was of het werd toegelaten) en de andere advocaat op de gang overduidelijk zenuwachtig werd van dat enorme object.  Toen het werd toegelaten door de rechters was dat fantastisch. In diezelfde zaak werden we tijdens het pleiten uitgefloten door een zaal vol met werknemers. Het leek wel zo’n scène uit een serie waarin de rechter onder het geklap van de hamer ‘order in the courtroom’ moest roepen.

Welk aspect van je functie spreekt je het meest aan?
Dat de functie zo ontzettend divers is. Zowel qua inhoud als qua activiteit. Geen dag is hetzelfde en ’s morgens weet je niet altijd wat de dag brengt. Veel contact met andere mensen, zowel buiten als binnen kantoor. Daarnaast geeft het opleiden en coachen van jongere advocaten mij energie. Ook onze pro bono praktijk geeft mij voldoening. 

Wat voor eigenschappen zijn belangrijk om succesvol te zijn binnen jouw rechtsgebied?
Dat zijn met name goed kunnen luisteren en doorvragen. Het geeft mij een kick om de onderste steen boven te halen door de juiste vragen te stellen en goed tussen de regels door te luisteren. Onlangs zei iemand mij: je zou een goede psycholoog zijn geweest, je hebt een carrière gemist. Maar juist die eigenschap helpt mij verder in dit vak.

Ook een analytisch vermogen en strategisch (mee)denken zijn behulpzaam. Altijd bewust zijn van de volgende stap van je cliënt en wederpartij. Dat maakt dat je goed kunt anticiperen en daardoor adviseren.

Verder is het goed om zo nu en dan aan jezelf te twijfelen en inzichten van anderen te krijgen. Zo blijf je leren en scherp. Zowel het arbeids- als het pensioenrecht is aan verandering onderhevig, dus achterblijven is geen optie.

Wat was de belangrijkste les die je hebt meegekregen van je patroon?
Dat doorvragen heb ik geleerd van mijn patroon Jaap van Slooten, een bekend arbeidsrechtadvocaat. Er zijn geen domme vragen. Je cliënt is soms je grootste vijand. Ze hebben soms niet door dat bepaalde informatie die voor hen vanzelfsprekend is of onbelangrijk lijkt de doorslag kan geven voor een succesvolle aanpak van de zaak. De voorbereiding voor een zitting is ook ontzettend belangrijk.

Hij gaf mij vanaf dag één bovendien veel verantwoordelijkheid. Hij gooide mij in het diepe en was van het principe ‘aldoende leert men’. Ik ben een durfal en daadkrachtig, een ideale combinatie om nieuwe dingen uit te proberen, dus moeite heb ik daar nooit mee gehad. Ik heb natuurlijk zelf hard gewerkt, maar ben hem dankbaar voor de kansen die ik kreeg.

Welke vraag moeten wij aan de volgende arbeidsrecht advocaat stellen?
Welk boek hij of zij momenteel aan het lezen is en wat hij/zij aanraadt om te lezen. Als het geen lezer is, dan is een goed restaurant, een leuke activiteit of andere soortgelijke tip ook welkom.