Online intervisie | Strafrecht Modernisering Wetboek van Strafvordering | voorjaar Effectief procederen bij de politierechter | voorjaar Overtuigend pleiten bij de strafrechter Bekijk alles
Nieuwe zedenwetgeving

Klassikaal

dinsdag 25-06-2024 | 10:00 uur - 17:15 uur

Locatie: Kasteel Waardenburg (Waardenburg)


De nieuwe ‘Wet Seksuele misdrijven’ belicht

In het strafrecht is er op het gebied van de zeden veel gaande. Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksuele misdrijven staan onder meer door schandalen in de tv-wereld in het middelpunt van de belangstelling. Op de golven van de MeToo-beweging en het Verdrag van Istanbul (bestrijding van geweld tegen vrouwen) is de zedenwetgeving gemoderniseerd.

De ‘Wet Seksuele Misdrijven’ zal naar verwachting binnen afzienbare tijd in Boek 2 van het Wetboek van Strafrecht de huidige Titel XIV ‘Misdrijven tegen de zeden’ vervangen door een nieuwe Titel XIV ‘Seksuele misdrijven’. Deze wet gooit de hele titel over de zedenmisdrijven overhoop en introduceert nieuwe varianten. Zo wordt de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor verschillende vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag die een ernstige aantasting vormen van de lichamelijke en seksuele integriteit opnieuw vorm gegeven en uitgebreid. Hierdoor wordt de omvang van de strafrechtelijke bescherming verruimd en gemoderniseerd. Zo worden verschillende gedragingen waarbij er sprake is van onvrijwillig, ongelijkwaardig of ongewenst seksueel contact als seksuele misdrijven aangemerkt. Meest in het oog springend daarbij is uiteraard de strafbaarstelling (ook in een culpoze variant!) van ‘seks tegen de wil’ als verkrachting, waarbij het vereiste van dwang wordt losgelaten.

Ook wordt de strafrechtelijke bescherming tegen aanranding, online seksueel misbruik (bijvoorbeeld seksueel getinte opmerkingen via sociale media of het ongewenst sturen van naaktfoto’s en seksfilmpjes) en seksuele intimidatie verruimd, en wordt seksuele intimidatie zelfstandig strafbaar gesteld als overtreding tegen de openbare orde. Voorts worden de strafmaxima voor bepaalde gedragingen, zoals seksuele misdrijven tegen kinderen, verhoogd.

Dit alles stelt de advocatuur natuurlijk voor uitdagingen. Wat betekenen bijvoorbeeld de nieuwe varianten van onvrijwillige seks voor de verdediging van uw cliënten in zedenzaken? Is verkrachting nu ‘makkelijker bewijsbaar’? Wanneer kan worden gezegd dat uw cliënt redenen had om te vermoeden dat de seks ‘tegen de wil’ was en welke verweren zouden hiertegen kunnen worden gevoerd? Ter beantwoording van dit soort essentiële vragen hebben Ad Machielse en Rob ter Haar ten behoeve van de advocatuur een cursus ontwikkeld die de overeenkomsten en verschillen met de oude wetgeving aanwijst en die de advocaat in strafzaken wegwijs maakt op dat nieuwe terrein, met het oog op de aandachtspunten die voor een behoorlijke verdediging relevant kunnen zijn.

In een dag zullen deze ervaren sprekers de uitgebreide wetsgeschiedenis en inmiddels reeds verschenen literatuur en rechtspraak vanuit verdedigingsperspectief voor u inzichtelijk maken, opdat u in de rechtszaal goed beslagen ten ijs zult komen wanneer u te maken krijgt met deze weldra in werking te treden belangrijke nieuwe zedenwet.

 

Spreker(s)

mr. Ad Machielse

oud advocaat generaal Hoge Raad emeritus hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen

mr. Rob ter Haar

plaatsvervangend rechter Rechtbank Overijssel docent Universiteit Utrecht